Geplaatst op Geef een reactie

Hoe Je Authentiek Naar Jezelf Blijft

Hoe kan het dat de één een leven weet te creëren dat volledig authentiek is aan zijn of haar normen en waarden en de ander niet?

Heeft het meer met opvoeding te maken of toch meer met talent en mindset?

Is het aangeboren of aangeleerd?

Dit is een vraag waar veel psychologen, sociologen en andere professionals nog steeds niet helemaal uit zijn.

In dit artikel wil ik je graag meenemen in een reeks mindsets waarmee ik probeer de invloed van de ‘maatschappij’ zoveel mogelijk te beperken.

Leer Volledig Op Jezelf Te Vertrouwen

Afgelopen weekend was ik na lange tijd weer eens bij een goede oude vriend van me in Groningen.

We hadden naar al die tijd genoeg om bij te praten en hij vroeg of het goed voor hem zou zijn om zo’n zelfde soort reis te maken die ik in 2014 maakte.

100% zei ik!

Ook vroeg hij mij of ik dacht dat het nodig was naast zijn reguliere opleiding als laborant een extra studie te volgen in marketing.

Absoluut niet, was mijn antwoord daarop.

Ik ben gefascineerd in hoeverre we allemaal enigszins een ‘product’ zijn van onze omgeving en de rol die de opvoeding van onze ouders daarin meespeelde.

Onze mening, waarden en normen zijn naar mijn idee in grote hoeveelheid vormgegeven op basis van die omgeving met al zijn illusies die daarbij horen.

Met dit in mijn achterhoofd onderbouwde ik zijn twee vragen.

Net voordat ik op reis ging voelde ik me volledig verslagen en de reden hiervoor was dat ik een hele tijd dingen gedaan had waar ik niet volledig achter stond.

Het was niet mijn ding zeg maar en dat brak me op een gegeven moment op.

Achteraf realiseer ik me dat dit voor het grootste deel kwam omdat ik geloofde in bepaalde ideeën had over wat ik met mij leven moest gaan doen, terwijl dat ‘moeten’ in werkelijkheid helemaal niet zo sterk was als ik in eerste instantie dacht.

Dit is een voorbeeld van wat ik noem de illusies die veel mensen geloven als ‘waarheid’.

Denk bij illusies dus niet alleen aan dingen die niet waar zijn, maar ook aan dingen waarvan het gros van de mensen het ziet als onmogelijk, maar die eigenlijk in werkelijkheid wel mogelijk zijn.

Ik noem dit ook wel limiterende denkpatronen.

Denkpatronen die niet per se waar hoeven te zijn maar mensen wel terughoudt in wat ze eigenlijk écht willen.

Denk hierbij aan gedachten als; als je dit of dat wil gaan doen dan moet je…, ik ben daar niet goed genoeg voor, niet geschikt voor, ik kan dat niet doen omdat … vul het maar in.

Je Hoeft Niet Alles Al Te Weten

De oorzaak van veel onvrede komt naar mijn idee voort uit het niet precies weten wat we met ons leven willen gaan doen.

Natuurlijk hoeven we de komende 8 jaar niet exact en tot in het kleinste detail uit te stippelen, maar de meeste mensen hebben gewoon echt geen idee.

Dat is weer het andere uiterste.

Uiteindelijk wil je het zelfbewustzijn creëren dat je in het moment dat iets gebeurt meteen weet of het je bevalt of niet.

Je leert als het ware op je intuïtie te vertrouwen en wat meer je onderbuikgevoel achterna te gaan.

Het is niet onze schuld dat zoveel van ons niet echt weten wat we willen.

Ik bedoel, wanneer krijgen we nou eigenlijk de kans om uit te vinden wat echt belangrijk voor ons is en daarbij een kraakheldere visie te creëren?

Kijk:

Door het stramien van het leven worden we constant afgeleid door zaken die van ons verwacht worden als studie of werk.

Dit zorgt voor een routine waarin we ‘worden geleefd’ en ondanks dat we daarbij harstikke gelukkig kunnen zijn, hebben veel het gevoel dat er meer in zit.

Dat in combinatie met het collectieve idee van hoe we ons leven zouden moeten leven, helpt er niet echt aan mee.

Neem nou marketing.

Heb je per se een diploma marketing nodig om in de marketing te kunnen werken?

Het enige wat een diploma doet is dat het laat zien dat je lessen hebt gevolgd en dus over bepaalde kennis beschikt lijkt mij.

Toch laten veel mensen zich door zo’n geloofsovertuiging wel limeteren in wat ze doen.

Ze denken dus dat ze iets niet kunnen doen omdat … geloof dit zegt en dat is jammer.

Je hoeft in mijn ogen namelijk niet over een diploma marketing te beschikken om een goeie marketeer te worden, denk je niet?

Neem nou dit voorbeeld:

Het is een studie van vier met daarbij de nodige aanwezigheidsplicht, collegegeld, reistijd en reiskosten óf vier jaar lang in de marketing werken en geobsedeerd zijn om je verder te ontwikkelen binnen dit vakgebied.

Het enige verschil is dat je bij de tweede mogelijkheid creatiever moet zijn om jezelf de kans te creëren.

Kortom, je kunt alles met je leven doen, het zit hem gewoon in hoe je je tijd besteedt.

Precies dit was mijn antwoord aan die vriend van mij en dit inzicht is niet zomaar komen aanwaaien.

Het is namelijk een totaal andere mindset dan de meeste mensen hebben. Een mindset die ik heb kunnen ontwikkelen door meer dan een jaar volledig buiten mijn vertrouwende omgeving door te brengen.

Een jaar waarbij ik kritischer leerde denken.

Ook zorgde dit jaar ervoor dat ik erachter kwam wat IK belangrijk vind en daarmee mijn eigen normen en waarden definieerde en een kraakheldere visie creëerde.

Als je nog niet weet wat je met je leven wilt, dan is dat helemaal niet erg.

Het enige wat ik hiermee wil aangeven is dat het enorm belangrijk is dit zo snel mogelijk uit te vinden om zo in staat te worden keuzes te maken op basis van jouw visie!

Stel een bekende vraagt of je met haar mee gaat voor een weekendje weg en je antwoord is ‘maakt mij niet zoveel uit’ als ze vraagt waar je graag heen zou willen en je komt in een grote stad terecht, terwijl je het helemaal niet chil vindt om in de stad te zijn, niet ideëel toch?

Precies.

Natuurlijk is dit geen enkel probleem, alleen je snapt mijn punt als het bijvoorbeeld over bijvoorbeeld je carrière gaat…

Hoe Je Weer Jezelf Kan Zijn

Er zijn nog zoveel mensen die zich laten belemmer in wat ze doen door bepaalde overtuigingen van anderen en precies om die reden is er in mijn ogen bijna niets belangrijker is uit te vinden wat je JIJ belangrijk vindt.

Voor een bepaalde tijd volledig buiten je vertrouwde omgeving en dus buiten je comfort zone is een goeie manier, maar het hoeft natuurlijk niet.

We kunnen onszelf ook tijd dichterbij huis gunnen om eens te reflecteren op deze vraag.

Er zullen namelijk altijd mensen zijn die ons bijvoorbeeld vertellen dat iets niet kan. We hebben een idee, een droom, vertellen dit aan de mensen om ons heen waarbij er altijd iemand zal zijn die zegt, “ja maar dat kan toch helemaal niet”.

Wat zo’n opmerking eigenlijk zegt is dat ZIJZELF niet geloven dat ZIJ het zouden kunnen doen en met zo’n opmerking dit geloof simpelweg naar jou communiceren.

Natuurlijk zegt dit niets over jou, je kennis en talenten nog over het concept of idee waar je mee kwam.

Serieus, als je iets mee kan nemen uit deze post is het dit.

Als ik had geluisterd naar wat mensen allemaal al tegen mij gezegd hebben met betrekking tot wat ik doe, was ik al lang gestopt en gewoon weer verder gegaan met de kudde en het ‘gemiddelde leven’ die bij die keuze komt kijken.

Zelfvertrouwen Versterken is mijn initiatief om dit mindsets te delen en IEDEREEN het dosis zelfvertrouwen te geven die ze verdienen.

Het zelfvertrouwen dat ervoor nodig is om dit leven precies zo te creëren als dat we het graag zouden willen zien.

Het zelfvertrouwen dat je in staat volledig in je eigen kracht te staan!

We moeten als je het mij vraagt gewoon zoveel mogelijk verschillende dingen proberen en proeven zodat we een onderscheidt kunnen maken tussen wat we wel en wat we vooral niet willen in dit leven en als we daar een of twee keer mee op onze bek gaan is helemaal niet erg.

Beter drie jaar proberen met vallen en op staan en daarbij erachter komen wat je missie is, dan 50 jaar shit doen waar je totaal geen connectie mee hebt.

Binnenkort kom ik met een exclusieve videoserie waarmee ik dit soort concepten verder uitleg.

Wat ik je adviseer te doen als je dit interessant lijkt, meldt je aan voor de updates hier rechts in beeld en dan hoor je van me!

Oja, en lees ook dit artikel even voor wat meer vuur en context.

Einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *