Geplaatst op Geef een reactie

Waarom Je Positieve Gedachten Niet Wil Forceren

Uitspraken als; “Positief denken! Dat is de oplossing voor al je problemen”, het internet staat er vol mee.

Alsof het zo simpel is.

Net zoals “met dit dieet ben je voor je het weet op je ideale gewicht” of “met deze revolutionaire methode ben je met 6 weken van je financiële problemen af”.

Het lijkt bijna net zo makkelijk als Harry Potter die even een met zijn toverstaf zwaait terwijl die er wat Latijnse woorden achteraangooit.

Als het zo simpel is, waarom zijn er dan nog altijd enorm veel mensen met overgewicht en financiële problemen, is de hoeveelheid mensen dat gaat scheiden rond de 50% en hoe kan het dan dat depressie volgens de World Health Organization nu de #1 ziekte op deze wereld is?!

Positief denken heeft dus een gezonde dosis toewijding en ijver nodig.

Diep vanbinnen weten we best hoe we onze gezondheid op pijl kunnen krijgen maar zijn het de slechte gewoontes waardoor het de meeste mensen niet lukt.

Datzelfde geldt voor positieve gedachten.

Net zoals met een ongezonde levensstijl ligt de oorzaak van al die negatieve gedachten bij de gewoontes die we ons de afgelopen jaren of zelfs decennia hebben aangeleerd.

Negativiteit een gewoonte? Jup.

Negatieve denkpatronen zijn net als roken simpelweg een slechte gewoonte die we gewoon af kunnen leren en net als stoppen met roken is dit verdomde lastig.

Het vergt bewustzijn en toewijding.

Om die reden zijn er maar heel weinig mensen een fundamentele verandering kunnen realiseren.

In dit artikel leer ik je hoe je de kracht van je gedachten te gebruiken en waarom je niet moet proberen om positieve gedachten te forceren maar juist positieve gedachten permanent en automatisch te genereren, zonder te hoeven worstelen met je negatieve gedachten.

Bekijk de cursus…

Waarom Positief Denken Zo Belangrijk Is

Het aanleren van positief denken een essentieel punt in het ontwikkelen van meer charisma maar net zoals de meeste dingen die het waard zijn is dit niet makkelijk te realiseren.

Het is niet simpelweg even aan wat positieve dingen denk en klaar is kees.

Het vergt daarentegen wilskracht en doorzettingsvermogen om te voorkomen dat je niet zo weer in oude denkpatronen terugvallen.

Net als mensen hun goede voornemens drie weken na de jaarwisseling net zo snel weer overboord gooien als dat ze het verzonnen hebben, heeft positiviteit een goeie dosis doorzettingsvermogen nodig!

Het gros van de stress, angst en ellende die mensen ervaren is een weerspiegeling van mensen hun eigen negatieve instelling en attitude en is dus te voorkomen door simpelweg de controle terug te nemen.

De eerste stap is erkennen dat dit zo is en bewust besluiten dat er iets aan te gaan doen.

Kortom, we hebben de macht over wat we denken. Het enige dat we moeten doen is leren hoe we onze gedachten kunnen controleren.

Het probleem hierbij is dat het in ons onbewuste gebeurt.

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je ZELF bepaald wat je denkt…

  • Hoe vaak ga je na wat je écht wil?
  • Hoe vaak stel je bewust doelen voor jezelf in plaats van te doen wat er simpelweg van je verwacht wordt?
  • Hoe vaak visualiseer je jezelf in een betere en succesvolle situatie in plaats van falen omdat je te snel opgeeft?

Als je in de buurt komt van de meeste mensen, dan is dit eerder uitzondering dan regel.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een mens zo’n 50.000 tot 70.000 gedachten per dag hebben, waarvan zo’n 90% onbewust.

We luisteren dus voor het grootste deel naar ons onderbewust en vertrouwen er daarbij blindelings op dat dit de juiste gedachten zijn. Gedachten die goed voor ons zijn.

De meeste mensen gaan slapend en onbewust door het leven en precies dit is dé reden dat het zo weinig mensen in staat zijn noemenswaardige verandering te realiseren.

En dat is best logisch, begrijp me niet verkeerd.

Met gemiddeld 40 gedachten per minuut is het simpelweg een ongelofelijk zware taak tegen de negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten.

Voor je het weet zijn ze er weer.

Aan de andere kant zou ik dit natuurlijk niet schrijven als er geen oplossing zou zijn.

Om die oplossing te vinden en positieve gedachten permanent en automatisch te genereren, moeten we eerst begrijpen hoe ons brein werkt, met als doel zelf te kunnen bepalen welke richting onze gedachten gaan!

Het Controleren Van Onze Gedachten Is Ongelofelijk Lastig

Zoals ik daarnet zei geneert het brein onvoorstelbaar veel gedachten en dat is maar goed ook. Het is immers de taak van ons brein om te denken.

Het probleem is dat de kwaliteit van die gedachten niet allemaal even goed/positief zijn.

Heb je je weleens afgevraagd waarom je denkt wat je denkt?

Als we geen actie nemen in het controleren van die gedachten denken we simpelweg wat ons brein wil dat we denken en dat is niet altijd even goed voor ons.

Uiteindelijk hebben we allemaal positieve intenties voor ons leven.

We willen vrij zijn, ons goed voelen, succesvol en gelukkig zijn en toch zijn zoveel mensen die nog altijd met een negatieve blik naar de wereld en de mensen om hun kijken.

Gerelateerd artikel: Hoe Je Van Negatieve Gevoelens Afkomt

Waarom genereert ons brein de gedachten die hij genereert? Dat is de grote vraag hier.

Het antwoord ligt bij onze emoties.

Kijk:

Veel mensen bevinden zich in een permanente staat van angst, spanning en agressie vanwege een gebrek aan vermogen om proactief met hun emoties om te gaan.

Hierdoor ratelt het brein continue door.

Hoe intenser de onaangename emotie, hoe lastiger het is de negatieve gedachten die er mee gepaard gaan te controleren zijn.

Het brein handelt onafhankelijk met als enige doel te overleven.

Zo Onvoorspelbaar Als Het Weer

Zie het als brein als de hemel op een stralende zomerdag met de perfecte temperatuur. Zo’n dat dat als je op het terras zit, de druppels langs je glaasje witte wijn lopen. Heerlijk.

Maar dan. Plotseling hoor je wat geroffel in de verte. Het begint te onweren.

Zal het hard te keer gaan vraag je jezelf af?

Net als de metrologische feiten als verschil in buiten temperatuur de mate van het slechte weer bepaald, zo bepaalt de mate van negatieve gedachten onze emotionele gemoedstoestand.

Net als het weer, kan onze emotionele gemoedstoestand veranderen.

Het is relatief rustig in je hoofd totdat er iets in je leven gebeurt dat een onweersbui van negatieve gedachten veroorzaakt. Waar het enkele ogenblikken nog steeds rust en ontspanning was, is het nu chaos. Zodra de emoties beginnen, is er nauwelijks sprake van stoppen.

Om precies die reden falen er zoveel mensen erin positieve gedachten te genereren.

De Kracht Van Leven In Het Moment

We leven in een competitieve wereld waarin nadenken ons helpt overleven. Om die reden zitten we vaak in onze gedachten, zowel positief als negatief, en gaat het moment ons vaak voorbij.

Een reden waarom leven in het moment is nog altijd een hot topic is.

Mensen beginnen in te zien dat de verantwoordelijkheid van de gevoelens die ze op een dagelijkse basis ervaren bij hen zelf ligt.

Ik heb het er in eerdere artikelen ook al over gehad maar ik kan hier niet duidelijk genoeg zijn.

Zodra we beginnen in te zien dat we zelf volledig in onze kracht staan om onze gevoelens en daarmee ook de manier hoe we het leven ervaren alles veranderd!

Ons brein is een complex fenomeen maar als we het leren begrijpen ook een enorm krachtig fenomeen.

De reden dat leven in het moment zo goed werkt is dat als we bewust in het moment leven, er geen ruimte meer is negatieve gedachten en zorgen.

Dit is dé reden dat mensen zo graag aan extreme sporten. Het is gevaarlijk en als ze zich ook maar een moment laten afleiden kan het mis gaan.

Om die reden MOETEN ze wel in het moment zijn.

Ditzelfde geld voor hard rijden op de snelweg, duiken, hiken of andere activiteiten in de natuur.

Ken je die momenten? Van die momenten dat je volledig overweldigd bent door de schoonheid van een indrukwekkende omgeving?

Op zulke momenten is het brein stil.

De natuur in is om die reden altijd maar er zijn ook andere manieren zoals yoga en meditatie die ons kunnen leren meer in het moment te leven.

Meditatie kan je helpen in een staat van bewustzijn te komen waarin het brein niet zoveel meer denkt.

Monniken noemen dit fenomeen het temmen brein.

Als een aapje die van tak naar tak springt kan het brein constant van gedachte op gedachte springen.

Meditatie leert je dat aapje te temmen.

Jup. Zo simpel kan het zijn.

Je Bent Je Gedachten

We zijn onze gedachten. Ik heb het in eerdere artikelen ook al eens gezegd en wat ik hiermee bedoel is dat het denken alleen al enorm krachtig kan zijn!

Dit kan natuurlijk zowel de positieve als negatieve kant op gaan.

De gedachten die ons brein weet te produceren zijn niet altijd prettig. Ook zijn we er als mensen bijvoorbeeld best goed in onszelf te saboteren maar zolang we hier bewust mee omgaan, is er geen man overboord.

Met bewust omgaan bedoel ik simpelweg wakker worden zodat we in het moment leven.

Zoiets simpels als daar bewust mee omgaan en de juiste dingen inbeelden kan ervoor zorgen dat we uiteindelijk in een totaal andere situatie belandden.

Dit wordt ook wel visualisatie genoemd.

Het visualiseren van een bepaalde situatie in de toekomst kan enorm krachtig zijn zolang de intentie sterk genoeg is en er zijn genoeg mensen die erbij zweren.

Kortom, onze gedachten hebben wel degelijk invloed op ons dagelijks leven en toekomst.

Er bewust mee omgaan kan om die reden een enorme impact op ons leven hebben en het is om die reden alleen al essentieel dat we positief van het negatief weten te scheiden.

Laat Die Positieve Gedachten Maar Komen

Je weet nu dat het brein als het ware een soort van machine is die constant gedachten produceert en dat deze gedachten moeilijk te beheersen zijn en je weet nu ook dat de mate van deze gedachten wordt beïnvloed door de emoties die we ervaren.

Ook weet je nu dat brein als enige doel ‘overleven’ heeft en het niet zoveel uit maakt wat voor gedachten daar voor nodig zijn.

Om die redenen is het lastig positief te denken over de lange termijn.

De reden dat je je voelt zoals je je een aantal jaar geleden voelde, is omdat je dezelfde gedachten hebt die je een aantal jaar geleden ook had.

Het is een soort van vicieuze cirkel.

Het goede nieuws is dat de eerste stap naar het ontsnappen aan deze onbewuste vicieuze cirkel, het bewust worden van deze vicieuze cirkel is.

Weerstand bieden aan gevoelens die negatieve gedachten opwekken, is de enige manier om effectief meer positieve gedachten en innerlijke kalmte en sereniteit te realiseren.

Je hoeft hier niets te forceren.

Het enige dat je hoeft te doen is stoppen met luisteren naar het brein. Het is ook absoluut contraproductief om het brein te belasteren of te haten.

Accepteer de gedachten er komen en realiseer je dat jij niks te maken hebt met de soort gedachten die het brein produceert.

Je bent enkel degene die de gedachten van de het brein waarneemt.

Alleen Nog Maar Positiviteit

De enige manier om automatisch een rustiger en positievere gedachten te hebben is het doorlopen van dit proces. Allen dan zal je niet langer overspoeld worden met negatieve gedachten.

Het mes snijdt hierbij aan twee kanten.

Aan de ene kant zal je nu beter in staat zijn negatieve gevoelens te makkelijker te accepteren in plaats van tegen ze te vechten. Aan de andere kant zal merken dat er steeds meer positieve gedachten in je bewustzijn beginnen rond te zweven.

Dit is een automatisch proces en forceren heeft hierbij dus geen zin.

Je zal dus altijd bewust moeten zijn om de gedachten en gevoelens te observeren en accepteren en ze vervolgens verder laten gaan.

Lees ook: Schijt Aan Wat Andere Denken: Succes Mindset

Het brein dwingen een bepaalde kant op te gaan is dus een onbegonnen zaak.

Als je uiteindelijk in staat bent het vanuit een objectieve manier te bekijken, stopt het namelijk vanzelf met dat negatieve denken en dat is een enorm bevrijdend gevoel!

Vanaf nu is het niet meer zo dat je brein je vertelt wat goed voor je is en je daar niets aan kunt doen.

Je bent daarentegen nu in staat het filter weg te slaan en zelf te bepalen welke emoties je accepteert en doorlaat en hoe je nu langer de negatieve gedachten te bestrijden. Dit is een verschil van dag en nacht dat leidt tot meer geluk en welzijn.

En het mooiste van allemaal? Als je het goed doet gaat het gaat zo goed als vanzelfsprekend.

Vertrouw op het proces en laat de drang om alles onder controle te houden los. Alleen dan kun je helemaal jezelf zijn met alle vrijheid, creativiteit en positieve intenties.

Een volledig neutrale blik naar de wereld om je heen.

Is t niet geweldig?

Liefde,
Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *