Geplaatst op Geef een reactie

De Essentie Van Vooruitgang

Onze samenleving is gebouwd op het leveren van resultaten. Van de stickers die we verdienen op de basisschool tot het geld dat we verdienen bij het werk wat we doen.

Je zal het misschien wel herkennen als ik zeg dat er op een gegeven moment een punt komt waar mensen willen weten welke vooruitgang heb je geboekt of welke resultaten kun je laten zien.

Of dit naar tevredenheid is ligt aan jezelf. Het ligt eraan of jij doet wat je wil doen en denkt dat ertoe doet (de juiste richting) en of je je rekeningen kan betalen (maatschappelijk resultaat).

Een belangrijk punt waar ik het je in dit artikel met je over wil hebben is of die norm van succes wel JOUW norm is, of toch meer de norm opgelegd door onze omgeving.

Waar ligt de norm van succes?

Het niet behalen van de juiste of gewenste resultaten kan behoorlijk frustrerend zijn.

Dus waar ligt nou eigenijk die norm van succes?

Succes en geluk in de ogen van de samenleving worden in veel gevallen gebaseerd aan de hand van wat voor een auto iemand rijdt of salaris iemand geniet.

De auto, het huis en al die andere dingen die er aan het einde van de dag niet echt toe doen als je het mij vraagt.

Kijk:

Externe zaken als spullen, validatie en aandacht zijn een illusie tot geluk, opgelegd door de samenleving met de missie ons die illusie te verkopen.

Klinkt gek?

Geloof me, ik weet inmiddels wel aardig waar ik het over heb.

Maar Tom? Zeg je hiermee nu dat je dan maar met je luie reet op de bank blijven hangen de hele dag?

Zeker niet! Ik noem het niet voor niets de essentie van vooruitgang.

Ik zeg dit alleen omdat het belangrijk is je hier van bewust te zijn en zo keuzes te maken die er voor jouw OPRECHT toe doen en niet omdat je denkt dat het beste is om te doen in de ogen van de maatschappij.

Het is zonde een ladder te beklimmen om vervolgens uit te vinden dat die tegen de verkeerde muur aan staat.

Ik heb het in eerdere artikelen en video’s als eens gehad over het feit dat risico in mijn ogen subjectief is en dat geldt ook voor succes.

Het is om die reden belangrijk uit te vinden wat JIJ uit het leven wil halen en alleen te luisteren naar en advies aan te nemen van mensen die soortgelijke resultaten behalen.

Dit is oprecht een van de belangrijkste lessen die ik de afgelopen jaren geleerd heb.

Stel je wil de Mont Blanc in Frankrijk gaan beklimmen. Vraag dan iemand die daarboven is geweest en dat resultaat laat al zien wat je moet doen om er te komen. Je vraagt ​​niet aan een wandelaar die op kleine hellingen opgeeft! Dus: als je een resultaat wilt krijgen, vraag dan iemand om advies, wat al precies dit resultaat heeft bereikt.

Het is dus belangrijk jouw eigen norm van succes te stellen en niet te luisteren naar wat andere mensen daarvan vinden.

Het gaat erom dat je doelen stelt die belangrijk zijn voor jou en vervolgens de juiste stappen te zetten om jezelf de vaardigheden aanleren deze doelen te behalen en uiteindelijk je dromen te verwezenlijken.

De sleutel tot het leven is om voldoende vaardigheden te ontwikkelen om te leven zoals jij wilt.

Dat is kort gezegd de essentie van vooruitgang!

De hamvraag hier is dan: welke vaardigheden heb je nodig om de gewenste resultaten te behalen?

Ok, daar komen we snel genoeg achter door de volgende vraag te stellen: “Hoe ziet jouw ideale dag eruit?”

Stel je zegt “zes maanden uit het jaar de wereld wil bereizen en terwijl je dat doet een leuke cent bij verdienen”, dan zeg ik je nu: dat is prima mogelijk!

Wat je hiervoor nodig hebt is buitengewone vaardigheden want buitengewone vaardigheden leiden tot buitengewone resultaten en dat is de essentie van vooruitgang.

Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is hoe jij je tijd besteed op een dagelijkse basis.

Vaardigheden ontwikkel je namelijk door zo lang te oefenen, dat je er goed in wordt. Ze zeggen niet voor niets, oefening baart kunst en buitengewone resultaten vragen om buitengewone inspanning.

Logisch toch?

Het probleem hier is dat er weinig mensen echt inzien hoe waardevol hun tijd eigenlijk is en om die reden dus amper echt waardevolle vaardigheden ontwikkelen.

Neem je tijd serieus en leer nee te zeggen tegen zaken die er voor jou niet toe doen!

Het verdoen van tijd door het hebben van de verkeerde strategieën of simpelweg nutteloze activiteiten als ‘House of Cards’ marathons is de grootste dooddoener van een resultaat gericht en voldaan leven als je het mij vraagt.

De beste versie van jezelf worden komt door het consistent actie ondernemen op een dagelijkse basis waardoor je stap voor stap ontwikkeld!

Verwacht niet dat dit inzicht je de volgende meteen resultaat gaat leveren. Je zult hier serieuze offers moeten gaan maken in termen van tijd en dus het doen van ‘leuke dingen’.

Dat brengt me op het volgende punt, namelijk:

Stilstand is achteruitgang

Als ik je nu vraag waar je over drie jaar staat, wat is dan het eerste wat er in je op komt?

Welke vooruitgang heb je geboekt en welke resultaten kun je me dan laten zien?

In principe moeten we onze capaciteiten en onze resultaten kunnen verdubbelen in een soortgelijke periode denk je niet?

Het is in elk geval belangrijk om jezelf deze vraag steeds opnieuw te stellen, zodat je in elk aspect van het leven vooruitkomt.

Sterker nog, als je het niet doet kun niet of nauwelijks vooruitkomen en zeker niet succesvol zijn!

Helaas zijn er in mijn ogen te weinig mensen die echt verantwoordelijkheid over hun leven nemen waardoor ze nog net wat te vaak onbewust afhankelijk van andere mensen zijn.

Een van de belangrijke aspecten van zelfvertrouwen volgens Nathaniel Brandon is het nemen van verantwoordelijkheid over jezelf en daarmee de eerste stap in de blog “De 6 stappen naar meer zelfvertrouwen”!

Neem jij genoegen met stagnatie?

In het geval dat je over 3 jaar niet op dezelfde ‘plek’ in je leven wilt zijn, dan moet je moet je echt actie ondernemen.

Er is simpelweg geen andere mogelijkheid!

Ik zie het zo:

Niks is permanent. Alles en iedereen veranderd en je kunt maar beter net zo snel of liever zelfs sneller mee veranderen, anders ga je het niet redden in deze complexe en alsmaar sneller evoluerende wereld.

Ze zeggen niet voor niets stilstand is achteruitgang in de volksmond…

Een nieuwe definitie van succes

Veel dingen in het leven zijn te meten maar waar ligt de norm? Wat is goed of fout?

De essentie van het leven (game of life) is het produceren van resultaten waar je trots op mag zijn.

Ik ben nooit echt een fan geweest van het wegen van hoeveel grammen koolhydraten, vetten en eiwitten die ik binnenkreeg maar ik weet wel dat het mijn resultaat geholpen heeft. En als je je financiën niet in de gate houdt kun je nog weleens in de problemen komen.

Het definiëren van de norm van wat succes voor jou betekend kan dus zeker handig zijn.

Aan de andere kant:

Als je doel is om met 40 financieel vrij te zijn, moet je daar een getal aan vast plakken, bijvoorbeeld het minimale maandelijkse bedrag waar je van wilt leven.

Zoals ik al zei; waar ligt de norm?

Op welke leeftijd zou je financieel vrij willen zijn? Plak er een specifiek getal aan vast en visualiseer je hoe het zou zijn om die situatie te bereiken.

We leven in een land met alle kansen, alle mogelijkheden, alle kennis en toegang tot alle middelen om zo onze talenten optimaal te kunnen benutten!

Profiteer daarvan!

Als geld en daarmee vrijheid belangrijk voor je is, stel je dan een datum vast waarin je dit bereikt en houdt bij in hoeverre je progressie maakt.

Waarom? Omdat dit je uitdaagt een betere versie van jezelf te worden waarbij dit mogelijk is.

Natuurlijk kost dit tijd maar Facebook was ook niet in een dag gebouwd.

Controleer je vooruitgang

Het bijhouden van resultaten kan dus wel degelijk nut hebben.

Het enige aandachtspunt hier is het aannemen van de juiste motieven om zo niet te vallen voor extrinsieke resultaten zonder uiteindelijk enige vorm van intrinsieke voldoening.

Het begint dus met het stellen van doelen met de juiste motieven en drijfveren.

Lees de blog: “5 stappen waarmee je elk doel met plezier en gemak zal bereiken” voor meer daarover!

Kortom, stel doelen die jouw enthousiast maken en evalueer vervolgens de resultaten.

Dit kan van alles zijn.

Van gewicht tot de hoeveelheid geld dat je wil sparen. Van het behalen van studiepunten tot het bouwen van je ‘side hustle’. Heb je een studieschuld? Stel jezelf een moment dat je hiervan af wil zijn

Geef jezelf een jaar de tijd en kijk hoe het er voorstaat. Beschouw jezelf als een organisatie. Evalueer periodiek en kijk of jouw aanpak de juiste is.

Door het reflecteren en controleren van je resultaten, ben je in staat constant bij te sturen.

De nieuwe norm

Succes maakt gelukkig is een illusie. Geluk komt van binnenuit en als je in Nederland niet gelukkig kan zijn, zal het door het veranderen van je omgeving niks anders worden!

Streef naar vooruitgang maar doe het door het aannemen van de juiste drijfveer.

De definitie van succes is namelijk subjectief. Er is geen goed of fout, zolang het voor jouw goed voelt, zit je op het goede pad!

Iemand die anderen verslaat, is sterk. Iemand die zichzelf verslaat, is wijs.

Einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *