6 Redenen Waarom Alles Gebeurt Met Een Reden

Het was nét voordat ik vertrok voor mijn grote reis, dat ik me realiseerde dat alles gebeurt met een reden. Althans, dat ik begonnen ben met het aannemen van dit geloof.

Of het nu zo is of niet, het maakt als je het mij vraagt alles in het leven een stuk makkelijker te accepteren.

Het was namelijk niet lang daarvoor dat ik me verslagen voelde.

Alles waar ik een jaar daarvoor met volle motivatie mijn bed voor uit kwam, was enkel nog een herinnering. Ik was volledig opgebrand en kom me daardoor nauwelijks nog ergens langer dan 5 minuten op focussen.

Ik had nooit verwacht dat ik met 21 jaar al te ver zou kunnen gaan.

Je bent tenslotte jong en dan moet je het best kunnen redden op een paar uurtjes slaap niet? Toch moest ik er een aantal maanden later er de consquenties van inzien.

Dit was op dat moment niet de juiste mentaliteit en toch ben ik nu blij dat het toen zo gegaan is.

In de de jaren erna ben ik gaan geloven dat alles wat me in die tijd overkomen is, met een reden gebeurde.

Net zoals Steve Jobs in zijn beroemde speech op Stanford in 2005 zei:

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life”. – Steve Jobs

De grote les hier:

Iedere keer als iets mislukt, zullen we enige vorm van een nederlaag voelen. Als iets niet lukt, dan is het de manier hoe we ermee omgaan dat bepaald hoe we ons erover zullen voelen.

Het is een natuurlijk proces en hoort bij het leven. Vroeg of laat maken we het allemaal een keer mee.

Is het een fijn en chil gevoel? Meestal niet, maar het is niet wat er gebeurt dat bepaald hoe we ons erover voelen, maar hoe we erop reageren.

Lees ook: Het Leven Is 10% Wat Er Gebeurt En 90% Hoe Je Daarop Reageert

Natuurijk kun je niet verwachten dat het leven alleen maar regenbogen en zonneschijn is. Dat is het zeker niet maar toch geloof ik oprecht dat alles gebeurt met een reden.

Toch geloof ik dat de dingen die ons overkomen, die in eerste instantie verschrikkelijk lijken, ons vroeg of laat, op de een of andere manier, iets zullen brengen.

De reden hiervoor is dat de periode nadat ik een lading ellende over me heen kreeg alles veranderde. Ik maakte keuzes en kwam in situaties terecht die me uiteindelijk op een totaal ander pad hebben gezet.

Een veel beter pad in mijn ogen.

In dit geval kan ik van geluk spreken maar het mooie van ‘alles gebeurt met een reden’ is dat je het ook bij de vervelende dingen in het leven kunt gebruiken.

Hoe je het ook bekijkt, dit geloof kan je op z’n minst helpen bepaalde dingen sneller te accepteren!

Waarom Dingen Gebeuren Met Een Reden

Het belangrijkste om te onthouden voor als je door een moeilijke periode heengaat, dat het altijd weer goed komt. Het klinkt wat simpel maar ik zeg dit omdat we maar wat al te vaak situaties en daarbij onszelf onderschatten.

Mijn moeder zei eerder altijd, al is het nog zo donker, het wordt altijd wel weer licht.

Ik ken het gevoel van wanhoop maar al te goed. Misschien ben ik een extreem gevoelig persoon, maar het grijpt me altijd enorm aan als ik iemand spreek die door moeizame en zware tijden heengaat.

Het zal ons niet allemaal hetzelfde beïnvloeden, maar dat het ons aan het einde van de dag, op een bepaalde manier beïnvloedt is zeker en daar is een reden voor.

Er is een reden waarom ons bepaalde dingen gebeuren.

Mijn nicht zat op dat moment aan de andere kant van de wereld en niet veel later nadat ze me vroeg waarom ik niet die kant op kwam zat ik in het vliegtuig.

Toen ik in dat vliegtuig stapte, ging er van alles door mijn hoofd. Ik was er zelfs letterlijk ziek van.

Ik was mezelf zo hard tegengekomen en wist niet wat ik er mee aan moest.

Ik wilde helemaal niet op reis en nu zat ik ineens in een vliegtuig met eindbestemming Auckland en het was oprecht zonder enige reden of aankondiging op m’n pad gekomen.

Het leek letterlijk alsof het zomaar gebeurde en ik er op dat moment geen enkele controle over had.

Eenmaal aangekomen in Nieuw-Zeeland leefde ik op overlevingsstand. Mentaal, emotioneel maar ook spiritueel, was ik constant aan het overleven. 

Ik was de maanden daarvoor overspoeld met emoties van mislukking en probeerde mijn perspectief weer enigszins op de rails te krijgen.

Dit terwijl ik constant bang was dat ik me eenzaam of angstig zou gaan voelen daar aan de andere kant van de wereld.

Dit duurde al met al een week of zes, waarna ik me begon te realiseren dat deze situatie me gegeven was om mezelf op een nieuwe manier te vinden en zo weer te kunnen floreren.

Achteraf grappig om te zien hoe het leven kan lopen als je onverwachte verandering omarmt, in plaats van het tegen te werken!

Het is de kunst om constant dat randje op te zoeken voor ultieme persoonlijke groei, zonder dat we zo uitgeput raken dat we praktisch niets meer kunnen…

Succes tip: Het boek Peak Performance – Elevate Your Game, Avoid Burnout, and Thrive with the New Science of Success heeft mij hierin de grootste inzichten gegeven.

De bedoeling dat ik destijds door die emotionele achtbaan ging, was onder andere dat ik dit verhaal nu kan delen met anderen en mijn bijdrage kan leveren in het creëren van betere situaties.

Dus ja, alles in het leven gebeurt met een reden.

Er zijn 6 onderliggende redenen waarom ik geloof dat alles in het leven gebeurt met een reden.

En daarmee bedoel ik echt alles.

Niet iedereen zal het meteen realiseren maar het is toch echt zo. Deze 6 redenen zijn namelijk fundamenteel voor ons begrip, over de grotere betekenis van het leven en dat is geen grapje!

#1: Het bereid je voor op de toekomst

Realiseren dat alles gebeurt met een reden werkt enorm bevrijdend en zal je helpen jezelf voorbereiden op de toekomst vol succes.

Succes is in mijn ogen “het bereiken van een leven waarin jijzelf kunt bepalen hoe je het inricht en en waaraan je je tijd bestee. Een leven vol zaken waarvan JIJ denkt dat ze belangrijk zijn”.

En het bereiken van succes gaat niet zonder het hebben van nederlagen en moeilijke situaties.

Het is vooral belangrijk te realiseren dat deze situaties gebeuren met een reden. Door je bijvoorbeeld voor te bereiden op de toekomst.

Ik snap als je denk dat dit niet logisch klinkt maar zodra je langs dat punt komt en je focust je langzaam weer op de toekomst, is het hoogstwaarschijnlijk dat er dingen gebeuren die anders nooit gebeurt zouden zijn.

Voor mij werkt dit in ieder geval wel zo.

#2: Het maakt je veerkrachtiger

Fouten maken, moeilijke situaties en tegenslagen maakt je veerkrachtiger.

Niet op het moment dat je dit soort situaties doormaakt maar achteraf. Over de weken, maanden en zelfs jaren heen, merk je dat je sterker en veerkrachtiger wordt voor moeilijke- en uitdagende situaties.

Feit is dat moeilijke- en uitdagende situaties nooit voor altijd aanhouden, veerkrachtige mensen wel.

Onze littekens uit het verleden zullen ons herinneren waar we vandaan kwamen, maar schrijven ons niet voor waar we vanaf dat moment heen gaan.

Duik niet te veel in de ellende maar herpak jezelf zo snel mogelijk.

De focus leggen op de simpele dingen in het leven en geloven dat alles gebeurt met een reden kan je daar wellicht mee helpen, mij doet het dat in ieder geval wel.

Uiteindelijk zal je begrijpen dat niet alles binnen je controle of invloed valt en zo zou het ook niet moeten zijn.

Leg daarentegen de focus op hoe je reageert op de dingen die gebeuren.

Een oud gezegde luidt als volgt, het is 10% wat er met je gebeurt en 90% hoe je hierop reageert.

Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it. – Charles R. Swindoll

#3: Helpt je je oude geloof te breken en succesvol te worden

Als ons iets vervelends overkomt dat binnen onze controle valt, bijvoorbeeld het resultaat van ons eigen domme gedrag, dan kan dat een groot effect hebben op ons ego.

Het breekt in feite ons oude geloof en overtuigingen.

Het ding met geloof en overtuigingen is dat we ze vanaf kinds af aan bij ons dragen.

Ze maken dus deel van ons uit, zijn niet altijd even goed voor ons en het is moeilijk er oude denkpatronen af te komen.

Door fouten te maken leren we anders naar bepaalde dingen te kijken en situaties op een andere manier te benaderen.

Het breken van die oude geloven en overtuigingen is als het breken van een slechte gewoonte.

De verkeerde geloven en overtuigingen zijn net als gelimiteerde gedachten en weerhouden ons ervan te doen wat we diep vanbinnen echt willen doen.

De verkeerde gewoontes en gelimiteerde gedachten zijn vaak de oorzaak een ‘gemiddeld’ leven.

Een voorbeeld hiervan is dat veel mensen plezier najagen en pijn proberen te vermijden op de korte termijn, in plaats van succes en voldoening op de lange termijn.

Maar als we pijn op de lange termijn willen vermijden, moeten we juist kiezen voor de lange termijn en er alles aan doen om onszelf in een succesvolle situatie te krijgen vol vrijheid en voldoening!

#4: Het help je te streven naar vooruitgang, niet perfectie

Vooruitgang gaat boven perfectie.

Als ik uit zou gaan van perfectie zou ik nooit wat publiceren. Ik ben dyslectisch en hoe hard ik ook mijn best doe, waarschijnlijk komt er hier een daar weleens een spelfoutje voor.

Daar gaat het ook niet om. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang de boodschap maar een bruisende hoeveelheid waarde toevoegt, denk ik dan!

Het schrijven op zich is voortuitgang.

Stel dat je in staat bent om in elk gebied van je leven elke dag één te verbeteren. Die ene procent vermenigvuldigd zichzelf door de tijd heen automatisch.

Ook dit is vooruitgang.

Het probleem ligt bij de drift naar perfectie. Als we onszelf focussen op perfectie houden we onszelf terug.

Daarmee bedoel ik dat we ons beperken met de angst op mislukking, limiterende denkpatronen die diep in onszelf geworteld zijn. Als in: “Het moet perfect zijn, anders doe ik het niet!”

Met die mindset vallen we van de spreekwoordelijke wagen en maken we helemaal geen vooruitgang.

Het moment dat je inziet dat mislukkingen gebeuren met een reden, veranderd alles. Het gebeurt om ons iets te leren of ons een andere richting in de duwen.

Het opent onze ogen en laat ons inzien dat, perfectie niet het doel is, fouten maken bij het proces hoort en vooruitgang in de kleine dingen zit!

#5: Het maakt je een mooier mens

Met mooi bedoel ik oprecht, empathisch en medelevend. Het is moeilijk empathie te tonen voor iets waarvan je niet weet hoe verschrikkelijk het is en dat is logisch.

Het is moeilijk je in te beelden hoe het voelt om iemand te verliezen als je dat nog nooit hebt meegemaakt. De eerste keer dat ik iemand echt dichtbij verloor was mij opa 3 jaar geleden. Pas vanaf dat moment wist ik pas hoe zoiets voelt.

De kracht van empathie komt voort uit het begrip voor een bepaalde situatie dat voortkomt een eigen ervaring.

Ook maakt het je oprecht doordat je oprecht met iemand meeleeft, in plaats van alleen het idee te wekken dat het je iets kan schelen.

Meer oprecht en minder oppervlakkig.

We hebben allemaal drie gezichten, die we aan de rest van de wereld laten zien, die we aan onze familie en vrienden laten zien en die we aan niemand maar onszelf laten zien.

Die laatste is ons ware zelf. Moeilijke tijden laten deze verschillende ‘gezichten’ samensmelten wat ons achterlaat met een veel oprechtere versie van onszelf.

#6: Het laat je dingen makkelijker accepteren

Mislukking, falen, tragedie, ze hebben blijkbaar een doel. Ze maken deel uit van de natuurlijke bijtel die constant hakt in pogingen ons leven te verbeteren.

Hoe vaak komt het wel niet voor dat iets ons tegenhoudt terwijl we zo hard proberen vooruit te komen?!

Je snapt dat bij de pakken neer gaan zitten met een hoop zelfmedelijden je dan niet verder gaat helpen in dit soort situaties.

Het is jouw taak om die ellende om te buiten in een boodschap. Misschien zie je het vandaag de dag nog niet in, maar er staat een meesterplan voor je klaar.

Het aannemen van deze overtuiging zal je erbij helpen dingen makkelijker te accepteren.

Wat er ook gebeurt, aan het einde van de dag zullen we het moeten accepteren. We hebben vaak geen keus. En hoe sneller we dingen accepteren hoe sneller we weer door kunnen en hoe minder het ons tegenhoudt in waar we heen gaan.

Om die reden denk ik dat het zo belangrijk is te geloven dat alles in het leven met een reden gebeurt!

Take care,

Tom

Comments 1

 1. Hallo ik ben Jani,

  Ik woon alleen, ben 17 jaar en vorig jaar deed ik iets wat ik echt wou en moest doen.
  Samen met iemand ben ik begonnen aan iets om het af te maken, ben ik naar Santiago de Compastella gestapt vanuit Parijs, voor het 1st had ik het gevoel dat ik vooruitgang maakte elke minuut.

  Wat jij uitlegt is goed, uit eigen ervaring kan ik jou zeggen dat het 1e wat je moet doen (uit jezelf) niet omdat je het wil, is acceptatie

  Ik lag 3 maanden in een coma, ik was ergens anders waar acceptatie noodzakelijk was
  1x over de acceptatie heen kun je je niet beter voelen.
  Hier waar we nu zijn is het onmogelijk om dat te doen, je kunt het proberen, je gaat je beter voelen, maar het is onmogelijk.

  Iets mooi en zeer belangrijk wat je in jouw blog kan zetten is
  Luister naar jouw gevoel, boots het fysiek na

  Ik ben blij om dit soort dingen te lezen 🙂
  Als je verder wilt geraken, hou jouw denkwijze voor jezelf en bestudeer de dingen die nieuw voor je zijn, mindset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *